Hodepine

Spenningshodepine

Forårsakes av vedvarende muskelspenninger som legger trykk på nervetråder i hodeskallens blodårer. Denne verken oppleves ofte som et trykk eller bånd rundt hodet. Den kan oppstå hos mennesker i alle aldre, også hos barn. Smerten er oftest dobbelsidig, men kan være enkelsidig.

Smerteintensiteten varierer fra mild til så intensiv man ikke kan fungere verken hjemme eller på jobben. Orsaken kan være monotone bevegelser for nakke og skuldre eller spenninger på grunn av stress. Mange pasienter med spenningshodepine presser eller gnissler også tenner om natten hvilket typisk forårsaker hodepine om morgenen.

Nakkeutløst hodepine

Denne typen hodepine kommer oftest av spenninger og stivhet i nakkens øvre deler. Hodepinen oppstår som følge av en irritasjon av nerver og muskler beliggende rundt de tre øverste ryggvirvlene i nakken. Smerten oppstår ofte mot bakhodet, tinning og panne og kan ofte veksle i intensitet når man snur på hodet. Av og til kan man også oppleve "lynende" verk.

Migrene

Migrene er en form for hodepine som rammer mange mennesker. Årsakene er ofte flere, såsom hormonelt, kosthold, stress elelr spenninger i nakken. Det er vanlig at pasienter med migrene i tillegg har nakkeutløst hodepine eller spenningshodepine hvilket med fordel kan behandles for å lindre den totale hodepinen.

Smertetabletter

Mange pasienter med hodepine lindrer symptomene med inntak av olike typer smertetabletter (Paracet/Voltaren/Ibux/kombinasjonpreparater). Inntak av smertetabletter tre eller flere ganger per uke over tre måneder innebærer en risiko for å utvikle legemiddelindusert hodepine. En ond sirkel som ofte leder til mer hodepine.

Utelukke årsaker

Ved vårt første møte med hodepinepasienten er viktigst og først utelukke alvorlige årsaker til hodepinen og ved minste uklarheter sende pasienten videre for ytterlige utredning.

 Hurtig isettende kraftig hodepine
Ved hodepine og samtidig nakkestivhet og feber.
 Ved uklar langvarig hodepine.
 Ved hodepine i forbindelse med tykk gul/grønn slim fra nese/hals.
 Hodepine som starter med et trauma mot hodet.
 Hodepine som oppstår i kombinasjon med kvalme og oppkast.
 Hodepine som inntreffer etter fysisk aktivitet.